Ponavadi, ko otrok praznuje rojstni dan, se mame znajdejo v zadregi. Kaj mu pripraviti? Torto naročiti v lokalni slašičarni, prositi teto, da jo speče ali pa se tega lotiti same. Tiste, ki tega niso prav vešče, se zatečejo k prvima dvema rešitvama, ostale pa se poskusimo v peki. Sploh, če imamo kakšen dober recept.
IZA IN JASMINA STA PEKLI
Da peka ni nikakršen bav bav, dobro ve tudi mamica Jasmina (www.yaska.si), ki že odkar ima otroke (Izo in Tima), v svoji kuhinji ustvarja neverjetne dobrote. Obvlada tudi tiste s francoskimi imeni. In prav njo sem prosila, naj mi zaupa kakšen slasten veganski recept, ki diši po jeseni.
MALA PRINCESKA S KRONO IN VEVERICA
Ker je njena Iza ravno praznovala rojstni dan, je spekla tak bolj zdrav kolaček z rožiči, jabolki in kostanji. Narahlo ga je posula s sladkorčkom, da je imela Iza veliiiiiiiko dela z oblizovanjem.
Iza je pomerila še metuljeva krilca s katerimi je lahko poletela čez dvorišče, pa kronico s številko pet in seveda, pila je iz lončka za male princeske.
Vmes je med listjem nekaj zašumelo in zdelo se nam je, da je bila veverica, ki je verjetno prišla pogledat, če lahko izmakne kakšen košček slastnega kolača.
RECEPT: Sočen veganski kolač z jabolki in kostanji
Ta nadvse sočen in aromatičen kolač, ki je povrhu še enostaven za pripravo, je primeren tudi za vegane, saj je pripravljen z jabolčno kašo in ne vsebuje jajc. Jabolčna kaša naredi kolač izredno sočen, kostanji in dodane začimbe pa ga lepo jesensko obogatijo.Uživajmo v pisani jeseni in njenih dobrotah.
SESTAVINE:
(model premera 18 cm):
• 100 g kostanja (kuhanega in olupljenega)
• 550 g jabolčne kaše* (nesladkane)
• 180 g sladkorja (rjavega)
• 1 žlička tekoče vanilje
• 120 ml rastlinskega olja
• 140 g pšenične polnozrnate moke
• 50 g mandljeve moke (fino mlete)
• 10 g rožičeve moke**
• 1 žlica kakava (v prahu, nesladkanega in intenzivno črnega)
• 2 žlički sode bikarbone
• 1 žlička pecilnega praška (po želji)
• 2 žlički cimeta
• 1 žlička ingverja (suhega, mletega)
• ½ žličke muškatnega oreščka
• ½ žličke soli
OSTALE SESTAVINE:
• Papir za peko
• Olje ali maslo za namastitev pekača oziroma modela
• Šablona z vzorcem
• Sladkor v prahu za okrasitev
• Pest kuhanih in olupljenih kostanjev za dekoracijo po kolaču
PRIPRAVA:
1. Pečico segrejemo na 175 stopinj ter pripravimo model za kolač tako, da dno modela obložimo s papirjem za peko, obod pa dobro namastimo.
2. V večji posodi najprej pripravimo jabolčno-kostanjevo kašo in sicer s paličnim mešalnikom dobro zmešamo jabolčno kašo*, kostanje in sladkor v gladko zmes ter ji dodamo vaniljo in olje.
3. V drugi posodi zmešamo še vse preostale suhe sestavine kot so moka, mandljeva in rožičeva moka, kakav, soda bikarbona, cimet, ingver, muškatni orešček, sol in po želji pecilni prašek ter vse skupaj presejemo in nato postopoma dodamo oziroma vmešamo v predhodno pripravljeno jabolčno-kostanjevo kašo ter dobro premešamo, da dobimo lepo gladko zmes.
4. Zmes nalijemo v predhodno pripravljen pekač oziroma model in pečemo približno 1 uro do 1 uro in 15 minut. Notranjost biskvita je prepečena, ko z leseno palčko prebodemo biskvit in je le-ta suha, ko jo izvlečemo.
5. Pečen biskvit vzamemo iz pečice in ga pustimo stati približno 30 minut, da se malce ohladi, nato pa odstranimo obod modela in ga prevrnemo na rešetko, da se popolnoma ohladi.
6. Ohlajeni kolač postavimo na servirni krožnik ter ga po robu narahlo posujemo s sladkorjem v prahu in z zdrobljenimi kostanji ali pa po vrhu kolača s čipkasto šablono in sladkorjem v prahu oblikujemo vzorec ter postrežemo!
NAMIG:
* Jabolčno kašo oziroma čežano lahko kupimo v trgovini ali pa jo pripravimo sami doma tako, da vzamemo 3 do 4 večja jabolka, jih operemo (lahko jih tudi olupimo), odstranimo peške ter jih narežemo na kocke, nato pa jih kuhamo v malo vode (približno 70 ml) ter soku ene limone tako dolgo, da postanejo popolnoma mehka ter jih s paličnim mešalnikom zmešamo v gladko kašo.
** Rožičevo moko lahko v enaki količini nadomestimo z navadno moko, vendar se moramo zavedati, da okus kolača ne bo tako bogat.